یکی از الگوهای نوین در اقتصاد شبکه ای بهره گیری از مدیریت زنجیره تامین است که با توجه به الزامات این شبکه به طور جدی مورد توجه مدیران کسب و کار محققان در مدیریت صنعتی قرار گرفته است. معاملات میلیارد دلاری زنجیره تامین در سراسر جهان پتانسیل عظیمی در جهت عملکرد و پیشرفت به وجود آورده است. شبکه گسترده جهانی و اینترنت به عنوان یک کانال نوین قدرتمند برای زنجیره تامین در استفاده از بسیاری از ابزارهای مهجور و پیوند بنیادین مجدد زنجیره ارزش نمایان گشته است.
با توجه به محیط متغییر امروزی، سازمان ها به الگویی از زنجیره تامین نیاز دارند که به موضوعات استراتژیکی و مشتری مدار و همچنین محدودیت های عملیاتی مرتبط باشد. از سوی دیگر، مدیریت زنجیره تا مین الکترونیکی که حاصل بکارگیری اینترنت و سیستم های اطلاعاتی در مدیریت زنجیره تا مین است، شرکت ها را مجبور به ارزیابی ارزش پیشنهادی مشتریان ساخته و آن ها را در رسیدن به چالش های رقابتی، چابک تر می سازد.
مباحت به کارگیری و اثرات اینترنت در مدیریت زنجیره تامین از سال 2000 به طور گسترده ای در مجلات علمی معتبر در سطح جهان مطرح گردید. گوناسکاران در سال 2008، در تحقیق خود بیان می کند، معماری مطلوب زنجیره تامین با توجه به یکپارچه سازی زنجیره عرضه، باعث افزایش سرعت و انعطاف پذیری و نیز کاهش هزینه ها می گردد.
وو و چانگ در سال 2009، مدلی مفهومی برای درک پذیرش و انتشار مدیریت رنجیره تامین الکترونیکی در مراحل مختلف بین شرکای تجاری ارائه و بیان می کنند ساختار تکنولوژی، ساختار شراکت، نوع صنعت و اندازه سازمان از عوامل موثر در این زمینه می باشند. الظوبی در سال 2010، استفاده از مدیریت زنجیره تامین الکترونیکی را با به کارگیری سیستم های کامپیوتری و نرم افزار مورد مطالعه قرار داد.
اغلب تحقیقات انجام شده در مورد مدیریت زنجیره تامین الکترونیکی در سطوح تاکتیکی، عملیاتی و لجستیکی شکل گرفته و خلل یک نگاه چند جانبه در سطح استراتژیک و به منظور تحقق انتظارات مشتریان مغفول مانده است. از این رو در این مقاله، به تحلیل اثرات مدیریت زنجیره تامین الکترونیکی با رویکرد پویایی شناسی سیستم ها پرداخته و به منظور درک روابط و دینامیزم های موجود مدل تحلیلی ارائه می شود.
مدیریت زنجیره تامین الکترونیکی
زنجیره تأمین الکترونیکی به یک شبکه تولیدی اطلاق می شود که مشتریان و عرضه کنندگان را به بهترین حالت به هم مرتبط می سازد که نتیجه این شبکه تولیدی افزایش ارزش افزوده فعالیت های تولیدی می باشد. امروزه مفهوم مدیریت زنجیره تأمین به مدیریت کلیه فعالیت های درون زنجیره با استفاده از فن آوری اطلاعات اطلاق می شود و همان مفاهیم مدیریت زنجیره تأمین است که توسط فنآوری اطلاعات و به ویژه اینترنت توانمند شده است. به عبارت دیگر این امر تلاشی در جهت تسهیل جریان اطلاعات درون زنجیره تأمین است. شرکت ها برای موفقیت و افزایش بهره وری زنجیر ارزش خود می بایست از زنجیره ارزش هوشمند استفاده کرده، زمان چرخه خود را کاهش و وفاداری مشتریان خود را افزایش دهند.
منبع: مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری